İnsan Dışkısında Plastik Mi Bulunuyor?
Her dakika, bir çöp kamyonu plastik dünya okyanuslarına dökülüyor. Bu, her yıl sekiz milyon metrik ton1. Suyla taşındığında, karaya çıkmayan her şey sonunda küçük parçalara ayrılıyor. En cılız parçalara – 5 milimetreden daha küçük olanlara – mikroplastik denir ve kaderleri çoktur. Bazıları Pasifik Okyanusu’nda dönen Alaska büyüklüğünde bir plastik enkaz girdabı üzerinde toplanıyor. Diğerleri yoğunluklarına göre çeşitli derinliklere batarak dünya sularına nüfuz eder. Yine de diğerleri, kuşlar ve insanlar gibi diğer hayvanlar tarafından alınan balık ve kabuklu deniz ürünleri de dahil olmak üzere deniz yaşamı tarafından yutulur.
Bütün bunlar ekolojik bir bakış açısıyla bir karmaşa. Ama sadece ekolojistleri değil, gastroenterologları da endişelendiren bu son kısım -gıda ağlarına mikroplastisin sızması-. Mikroplastikler yediğimiz şeyleri işgal ediyorsa, midemizi ve bağırsaklarımızı da işgal etmeleri mümkündür. Ancak besin zincirlerinin matryoshka doğası, kesinlikle insan bağırsaklarının mikroplastikleri barındırdığını öne sürse de, kimse gerçekten sistematik bir şekilde bakmaya zahmet etmiyor.
Şimdiye kadar! Bugün Viyana’daki Birleşik Avrupa Gastroenteroloji toplantısında araştırmacılar, küçük bir uluslararası test denek grubunun her birinden dışkı örneklerinde mikroplastik tespit ettiklerini açıkladılar. Çalışmayı yöneten Viyana Tıp Üniversitesi’nden gastroenterolog Philipp Schwable, “Plastikler günlük yaşamda yaygındır ve insanlar plastiğe çeşitli şekillerde maruz kalmaktadır” dedi. Yine de o bile her kakanın pozitif çıkacağını beklemiyordu.
Pilot çalışmada sekiz farklı ülkeden sekiz denek test edildi: Avusturya, İtalya, Finlandiya, Japonya, Hollanda, Polonya, Rusya ve Birleşik Krallık. Her biri, cam kavanozlara koydukları, biyolojik tehlike torbalarına sardıkları ve analiz için Avusturya Çevre Ajansı’na “Biyolojik Madde, Kategori B” işaretli karton kutularda gönderdikleri dışkılarını bağışlamadan bir hafta önce bir gıda günlüğü tuttular. Schwable, “belki de çalışılması en hoş malzeme olmadığı için”, ancak aynı zamanda doktorlar ve analitik kimyagerler arasında yakın bir işbirliği gerektirdiği için, bu tür ilk çalışmadır – ikincisi, plastikleri bir yöntemle tanımladı. Fourier dönüşümü kızılötesi mikro spektroskopisi.
Her katılımcının kakası, polietilenden (genellikle plastik poşetlerde bulunur) polipropilene (şişe kapakları) ve polivinil klorüre (PVC borudaki “PVC”) kadar plastikler için pozitif çıktı. Aslında, araştırmacıların taradığı on plastik türünden dokuzu tespit edildi. Ortalama olarak, araştırmacılar çeyrek pound kaka başına 20 parçacık mikroplastik buldular.
Bulguları birçok soruyu gündeme getiriyor, bunların başında şunlar geliyor: Plastik dışkıya nasıl girdi ve zararlı mı?
Az sayıda çalışma katılımcısı ve bir kişinin mikroplastikleri yutmasının çok sayıda yolu, ilk soruyu cevaplamayı zorlaştırıyor. King’s College London’da mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini araştıran ve çalışmadan bağımsız olan Stephanie Wright, “Mikroplastikleri aradığımız her yerde onları buluyoruz” diyor. Test deneklerinin yiyecek kayıtları, hiçbiri vejetaryen olmayan ve altısı numunelerini almadan önceki hafta balık tüketen tüm katılımcıların aynı zamanda plastik ambalajlı yiyecekler tükettiklerini ve plastik şişelerden içtiklerini gösterdi. Dışkılarındaki plastiğin deniz ürünlerinden mi, ambalajdan mı yoksa tamamen başka bir şeyden mi (biradan sofra tuzuna kadar her şeyde mikroplastik bulundu) geldiği belirsizliğini koruyor. Schwable, “Artık dışkıda mikroplastik olduğunu bildiğimize ve bunu nasıl tespit edeceğimizi bildiğimize göre, daha fazla katılımcı içeren daha büyük bir çalışma yapmayı amaçlıyoruz” diyor.
Etiketler: araştırmalar, hastaneler, plastikler, sağlık haberleri
Eklenme Tarihi: 25 Kasım 2022
Konu hakkında yorumunuzu yazın