Zorunlu Trafik Sigortası Nedir? En Uygun Trafik Sigortası Seçimi Nasıl Yapılır?
Zorunlu trafik sigortası, gündelik hayatta sıkça karşımıza çıkan bir kavramdır. VDF Sigorta; engin tecrübesi ve hizmet kolaylığı ile en uygun trafik sigortası arayışında olan kişilere yardım eder. Trafik sigortasının bütün motorlu araç sahipleri tarafından yapılması zorunludur. Peki trafik sigortası nedir ve trafik sigortası neleri kapsar?
Trafik Sigortası Nedir?
Devlet tarafından yapılması zorunlu kılınan bu uygulama; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenmiştir. Trafik sigortası; araç seyir halindeyken meydana gelen kazalar sonucunda karşı tarafın zararını karşılamaya yöneliktir. Diğer araç ve üçüncü kişilere vermiş olduğunuz zarara yönelik sizi koruma altına alır. Zorunlu trafik sigortası yaptırmış olan bir araç ile kazaya karışıldığı takdirde karşı tarafın bazı zararları karşılanır. Bu uygulamanın esasları ise “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” ile belirlenmiştir.
Zorunlu Trafik Sigortası Avantajları Nelerdir?
Araç sahipleri için zorunlu olan bu uygulama; araç kazaya karıştığı takdirde karşı tarafta meydana gelen maddi hasar; sağlık giderleri, sakatlanma veya ölüm gibi durumlarda kusur oranı ve poliçe limiti gözetilerek karşılanmaktadır.
Trafik sigortası düzenli olarak yenilenir. Bu sebeple araç sahiplerinin de düzenli olarak her yıl poliçeyi yenilemedir. Böylelikle bir kaza olduğu vakit araç sahibi madi açıdan kolaylık yaşar. Trafik sigortası sayesinde kazaya sebep olan tarafın yüklü miktarda tazminat ödemesi trafik sigortası tarafından karşılanır. Ancak bunun için sigorta priminin düzenli olarak ödenmesi gerekir. Trafik sigortası kapsamında yer alan araç eğer kazaya uğrayan tarafsa; tedavi ve ilaç gibi giderler tamamen Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?
Zorunlu trafik sigortası sözleşmesinin kapsadığı unsurlar; birçok etkene göre değişiklik gösterir. Bu sebeple sigorta poliçesi dikkatle incelenmeli ve çeşitli avantajlar hakkında ek bilgi sahip olunmalıdır. Zorunlu trafik sigortasının kapsamı; ödenen prim miktarı ile yakından ilgilidir. Kazaya uğrayan kişilere ve kamu mallarına verilen zararlar; sigorta şirketi tarafından karşılanır. Zorunlu trafik sigortası;
- Kamu malları,
- Üçüncü şahısların dükkan, bahçe ve ev gibi malları,
- Sakatlık veya tedavi esnasındaki maddi kayıplar
- Vücutta meydana gelen hasarlar için tazminat,
- Kaza sonucu hayatını kaybeden kişilerin defin ücreti ve bakımını sağlayan kişilere yönelik tazminat,
- Çalışamaz raporu alanlar için tazminat ve güvence
gibi masraflar poliçe tarafından karşılanır. Bununla beraber ek teminatlar ile sigorta poliçesinin kapsamı arttırılabilir. Ferdi kaza teminatı; yol yardım hizmeti, ihtiyarı mali mesuliyet, yol yardım hizmeti gibi unsurlar ek teminat arasında yer alabilir. Zorunlu trafik sigortasının yanı sıra ekstra trafik sigortasının daha geniş kapsamlı olan ekstra paketler de tercih edilebilir.
Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak istiyor ancak işe nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız adım adım ilerlemenizde fayda vardır. Öncelikle seçtiğiniz sigorta şirketinden teklif almanız gerekir. Teklifiniz hazırlanırken trafik sigortası için belirlenen prim hesaplaması yapılır. Sahibi olduğunuz aracın modeli, markası, yaşı, hasarsızlık indirimi, kayıtlı olduğu il, araç sahibinin yaşı gibi pek çok etken bu hesaplamada rol oynar. Eğer kendinize özel bir sigorta teklifi almak istiyorsanız plaka, ruhsat ve kişisel bilgiler gibi unsurları da paylaşmanız gerekir. Bu sayede en uygun trafik sigortasını seçebilirsiniz.
Karşınıza çıkan teklifi inceledikten sonra zorunlu araç sigortanızı yaptırmak için yetkililer ile iletişime geçebilirsiniz. Trafik sigortası fiyatlarını inceleyerek kendiniz için en doğru tercihi yapmanız mümkündür.
Etiketler: en uygun trafik sigortası, otomotiv haberleri, trafik sigortası fiyatları, trafik sigortası ne işe yarar, trafik sigortası nedir, zorunlu trafik sigortası
Eklenme Tarihi: 1 Nisan 2022
Konu hakkında yorumunuzu yazın